Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΠΡΕΒΕΖΑ






















Η Πρέβεζα ιδρύθηκε μετά την οριστική παρακμή της Νικόπολης, πιθανόν τον 11ο αιώνα όταν παραχωρήθηκε από τον Βυζαντινο Αυτοκράτορα στους Βενετούς ως «εμπορείο».Στην πρώτη αυτή περίοδο και καθ’όλο το Μεσαίωνα η Πρέβεζα ακολούθησε τις τύχες του Δεσποτάτου της Ηπείρου του οποίου υπήρξε τμήμα. Απειλήθηκε επανειλημμένα από Νορμανδούς, Βενετούς, Αλβανούς, Φράγκους και Τούρκους που τελικά την κατέλαβαν το 1449, οπότε ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ ο Β΄ κατασκεύασε στην Πρέβεζα Ναύσταθμο με νεώριο.Το 1699 με τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς η Πρέβεζα υποχρεώθηκε να κατεδαφίσει τα φρούριά της. Είναι η πρώτη μεγάλη καταστροφή της. Το 1718 την κατακτούν ξανά οι Βενετοί και τότε πρωτοκατοικούν στην Πρέβεζα πολλοί Επτανήσιοι ναυτικοί και Ιταλοί ψαράδες. Από τους Βενετούς θα περάσει το 1797, τον καιρό του Ναπολέοντα, στη μακρόχρονη Γαλλική κατοχή που θα κλείσει με το «χαλασμό της Πρέβεζας» από τον Αλή Πασά το 1798. Είναι η δεύτερη μεγάλη καταστροφή στην ιστορία της πόλης.
ΜΝΗΜΕΙΑ...
Στην πρέβεζα θα βρείτε το αρχαιολογικό μουσείο της νικόπολις,την αρχαία και την βυζαντινή νικοπολη,το ρωμαικό υδραγωγείο,το απροχάλικο,την κασσώπη,την ρωμαική έπαυλη ριζών,το νεκρομαντείο αχέρωντα,τιν ιερά μονή του αγίου δημητρίου,τον ενετικό πύργο του ρολογιού,το κάστρο του αγίου ανδρέα,το κάστρο του παντοκράτορα,το κάστρο του αγίου γεωργείου.
ΠΟΤΑΜΟΙ-ΛΙΜΝΕΣ
Ο αχέροντας ποταμός,ο αμβρακικός κόλπος,ο λούρος ποταμός,ο βιότοπος του αχέροντα,η λίμνη ζηρού κ.α
ΧΩΡΙΑ-ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Λούρος,Θεσπρωτικό,Φιλιπιάδα,Καναλάκι.
για τα χωριά και τους οικισμούς τους θα μιλήσουμε τις επόμενες μέρες αναλυτικοτερα.

1 σχόλιο:

Marinos είπε...

Thoma, kalispera m'aresei poli to bolg sou. Diavasa sto profil sou oti eisai apo ton Asso Prevezis. Mpes kapoia stigmi edo

www.assosprevezis.gr/