Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

τα συβοτα θεσπρωτιας
















Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας (Sivota - Syvota) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό όπου το καταπράσινο τοπίο αγκαλιάζετε από θάλασσα με μοναδικό μπλε που φτιάχνει μια ειδυλλιακή εικόνα. Από την πρώτη στιγμή το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο μαγεύει το μάτι του επισκέπτη. Τα Σύβοτα είναι χτισμένα γύρω από ένα θαλάσσιο κόλπο στον οποίο σχηματίζονται μικρά νησάκια. Το μέρος περιβάλλετε από τα νησάκια Aγιος Νικόλαος και Μαύρο Όρος.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι πολλοί ξένοι και Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να περάσουν τις διακοπές τους. Τα Σύβοτα διαθέτουν μαρίνα και αρκετοί από αυτούς καταφθάνουν με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Επίσης τα Σύβοτα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου.
Τα Σύβοτα βρίσκονται 24 χιλ. Ν. της Ηγουμενίτσας και αποτελούν το μικρό κοσμοπολίτικο θέρετρο της Θεσπρωτίας. Είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου Συβότων και κατά την απογραφή του 2001 είχαν 908 κατοίκους.
Tο 432 π.Χ. έγινε η περίφημη ναυμαχία στην οποίαν ο κορινθιακός και ο θεσπρωτικός στόλος καταναυμάχησε τον κερκυραϊκό που ανήκε στο αντίπαλο στρατόπεδο το Αθηναϊκό, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο το 432 π.Χ. Ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Φεβρουαρίου του 1912-13. Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν έδρα του Οθωμανού υποναύαρχου.
Το 1850 κατοικούνταν από 40 τουρκοτσιάμικες οικογένειες. Παράγει λάδι, βελανίδια και ψάρια. Ονομαζόταν Μούρτος από το όνομα κάποιου προκρίτου ο οποίος φορολογούσε και λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία επί τουρκοκρατίας. Σήμερα κατοικείται από Έλληνες που ροβόλησαν από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου.
Το 1959 πήρε την αρχαία ονομασία Σύβοτα. Συνδέεται με φεριμπότ με το νησί των Παξών. Κότερα και βάρκες μεταφέρουν επισκέπτες στην Πέρδικα και Πάργα που μαζί με τα Σύβοτα συνθέτουν μία φυσική ενότητα σπάνιας ομορφιάς με τους μικρούς κρυφούς όρμους και λιμανάκια από καταπράσινους γήλοφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: