Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ










































































































Ο περιοχή Φιλιατών βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Θεσπρωτίας, μεταξύ του ποταμού Καλαμά και των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Αποτέλεσε διαμετακομιστικό σταθμό στην αρχαιότητα αλλά και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς από εκεί διέρχονταν οδική αρτηρία που συνέδεε την Θεσπρωτία με τα Ιωάννινα. Μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας σχεδόν δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την πόλη των Φιλιατών. Η γειτονική πόλη Τιτάνη επισκίασε την περιοχή κατά την αρχαιότητα, ενώ η καταστροφές που ακολούθησαν από τους Ρωμαίους και αργότερα από ληστρικές επιδρομές Αλβανικών φυλών που λυμαίνονταν την περιοχή κατά την Τουρκοκρατία, ερήμωσαν την περιοχή. Η αρχή της ανάπτυξης της έγινε όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη διέλευσης και στρατοπέδευσης του τουρκικού εκστρατευτικού σώματος με προορισμό την Κέρκυρα από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η κωμόπολη, αλλά και η ανάγκη λειτουργίας τουρκικού διοικητικού κέντρου για τον έλεγχο της περιοχής: Χαράχθηκε νέος, μεγαλύτερος δρόμος, διανοίχτηκαν πηγάδια, δημιουργήθηκε η ανάγκη για επαγγελματίες, όπως χανιτζήδες, σαμαράδες, πεταλωτές κλπ. Έτσι δημιουργήθηκαν υποδομές ώστε από ένας απλός αγροτικός οικισμός οι Φιλιάτες να εξελιχθούν σε σημαντικό εμπορικό σταθμό και να συγκεντρώσουν πληθυσμούς από τις γύρω ορεινές περιοχές.
Την περίοδο 1915-1936 λειτούργησε στην πόλη των Φιλιατών Διδασκαλείο Νηπιαγωγών. Σήμερα οι Φιλιάτες είναι ένας καλά οργανωμένος δήμος που διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες για την λειτουργία του. Στην πόλη υπάρχει ταχυδρομείο, αστυνομία, παιδικός σταθμός, σχολεία, εφορία, ΙΚΑ, Δασαρχείο, ΚΑΠΗ, τράπεζες (Αγροτική και Εθνική), φροντιστήρια, σύγχρονο νοσοκομείο και άλλες υπηρεσίες. Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε φυσικές ομορφιές, αλλά και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τιτάνη, η Μονή Γηρομερίου, το λαογραφικό μουσείο Τσαμαντά, κ.ά. Ορισμένοι από τους οικισμούς του δήμου έχουν χαρακτηριστεί ως «Παραδοσιακοί Οικισμοί», όπως ο οικισμός του Γηρομερίου, της Φανερωμένης, της Καμίτσανης, του Πλαισίου και του Φοινικίου. Αξίζει τον κόπο να τους επισκεφτείτε καθώς διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χρώμα. Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στις παραλίες του νομού.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

All I can say is nothing because your blog is not interesting to read.

Ανώνυμος είπε...

that's really cute..wish i had one too.

Ανώνυμος είπε...

It could challenge the ideas of the people who visit your blog.

Ανώνυμος είπε...

If im in the situation of the owner of this blog. I dont know how to post this kind of topic. he has a nice idea.

Ανώνυμος είπε...

It enables us to express our feelings and opinions.

Ανώνυμος είπε...

Baw, kasagad-sagad sa iya ubra blog!

Ανώνυμος είπε...

In contrast to rhar lotto blah blah....
Hopefully you will enjoy this:
Ping Desktop / Laptop Wallpapers
http://screenfonds.blogspot.com/
Peter Ingestad, Sweden

Ανώνυμος είπε...

Considering the fact that it could be more accurate in giving informations.

Ανώνυμος είπε...

Considering the fact that it could be more accurate in giving informations.

teo είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΩΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙ!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΖΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΟΥ.

THOMAS preveza είπε...

οταν λες χωριανοι σου απο απο εννοεις?καλησπερα και σε σενα.

teo είπε...

Τα παιδιά είναι από τον Γυμνότοπο μαζί με αυτούς και εγώ!Είναι στον Δημο Φιλιππιάδος.Και είναι πολύ κοντά στον ΑΊ-ΓΙΩΡΓΙΟ που εχεις εκείνη την ωραία φωτογραφία με το κομάτι του βράχου που λείπει.

THOMAS preveza είπε...

για σου πατριωτακι.μπηκα στο blog σου.σου ευχομαι καλη αρχη και μια συμβουλη.
ποτε μην στεναχωριεσαι που λειπεις απο την πατριδα,να σκεφτεσαι οτι πρεπει να δουλεψεις για να φτασεις μια μερα οταν περασουν τα χρονια να πας και να ζησεις με ηρεμια.
τα χωρια απο εκει δεν θα φυγουν ποτε,δυστυχως εμεις αναγκαζομαστε να φυγουμε.
να εισαι καλλα και θα τα ξαναπουμε.η αναρτηση με την λιμνη ζηρου ειναι για σενα,να θυμασαι.

teo είπε...

Ευχαριστώ πολύ φίλε για το δώρο σου!Θα το θυμάμαι!Πρίν αξιοποιηθεί η λίμνη παλιά ήταν παιδούπολη και οι πρώτες μου Καθαρές Δευτέρες και Πρωτομαγιές με ΚΛΑΡΙΝΑ!Δυστυχώς όλη η ΗΠΕΙΡΟΣ έχει μεταναστεύσει ειτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό!ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.